Lekker duurzaam: geef koekjes cadeau in een blik met een verhaal.
Ik kan me nog herinneren dat ik met mijn ouders rond 5 december allemaal lekkers ging kopen bij de bakker in het dorp. Dit jaar maak ik het zelf en bakken we natuurlijk ook met onze jongens. Zal ik ook voor jou decemberlekkers bakken? Ik heb een overzicht gemaakt waar je uit kunt kiezen. Je kunt het hier bekijken. Bestellingen kun je doorgeven tot uiterlijk vrijdagavond 28 november via een berichtje aan mij.Β
En ik bak pretzelbollen! Onze jongens zijn al om 12:00 uit en dit is hun lievelings. Daar ga ik ze dus mee verrassen bij de lunch. Natuurlijk bak ik ze ook graag voor jou.Β
π€© Pretzelbollen - β¬ 1,50 per stuk, 4 stuks voor β¬ 5,-
"Mam, heb je nog een wortel? Voor de sneeuwpop." Natuurlijk! Wat was die sneeuw een leuk cadeautje afgelopen zondag. En er gingen wortels in de schoenen voor het paard van Sinterklaas. Maar ja, voor wie het sinterklaasjournaal volgt...ozosnel is ziek en lust ineens geen wortels meer. Wat moet een gezin in deze tijd nou met al die wortels? Worteltjestaart maken natuurlijk! Ik maak βm zonder roomboter en toch is hij supersmeuΓ―ig met een beetje kokos en sinaasappelschil, citroensap en kaneel. Verder vind je amandelen in het taartje en gekaramelliseerde hazelnootjes bovenop.Β
En...de cheddar jalapeΓ±o levain blond staat deze week weer op het menu. Jullie waren unaniem enthousiast vorige keer. En zelf lusten we hem ook erg graag.Β
π€ΈπΌββοΈLet op: deze week zijn er 2 bakdagen. Op woensdag 3 december de βgewoneβ bakdag. En op vrijdag 5 december een extra sint bakdag voor het ophalen van december lekkers en pretzelbollen.Β
Woensdag 3 december uit de oven:Β
β Worteltjestaart met gekaramelliseerde hazelnoten - per stukje β¬ 2,-,Β
4 stukken voor β¬ 6,-.
π Levain blond met cheddar en jalapeΓ±o's -Β β¬ 4,50
π Bonkje volkoren β β¬ 3,00
π Bonkje volkoren met pittenmix β β¬ 3,25
Bestellingen graag voor zondagavond 19:00 doorgeven via 06 248 955 47. Bakkerijraam is open vanaf 8:30 uur tot ongeveer 10:15. Red je dat niet, dan vind je jouw bestelling in de gele kast in de carport en kun je het afhalen zodra het jou schikt.Β
Zie jullie dan βΊοΈ
Gwyneth
Het lijkt wel alsof de geur van de broden nog intenser is met dit koude en natte weer. Vanmorgen rook het huis naar de cheddar jalapeΓ±o broden en met 2 ovens op hun maximale temperatuur, was het aangenaam warm in huis. Hopelijk kon ik de warmte door het keukenraam een beetje doorgeven. En deze week werd ik zelfs verrast door een lief gedichtje in een van de leentrommeltjes. Voor wie nog een leentrommel thuis heeft, denken jullie eraan deze komende week weer mee te nemen?
Ik kan me nog herinneren dat ik met mijn ouders rond 5 december allemaal lekkers ging kopen bij de bakker in het dorp. Dit jaar maak ik het zelf en bakken we natuurlijk ook met onze jongens. Zal ik ook voor jou decemberlekkers bakken? Ik heb een overzicht gemaakt waar je uit kunt kiezen. Je kunt het hier bekijken. Bestellingen kun je doorgeven via een berichtje aan mij.Β
Woensdag 26 november uit de oven:Β
β Muffins met peer, verse gember, chocolade en pecannoten - per stuk β¬ 2,-,Β
4 muffins voor β¬ 6,-.
πΎ Havermoutkoekjes met hazelnoten en abrikozen - per stuk β¬ 1,25 , 4 voor β¬ 4,-
π Levain blond met olijven, rozemarijn en parmezaan -Β β¬ 4,50
π Speltbrood - β¬ 4,00
π Bonkje volkoren β β¬ 3,00
π Bonkje volkoren met sesamzaadjes β β¬ 3,25
Bestellingen graag voor zondagavond 19:00 doorgeven via 06 248 955 47. Bakkerijraam is open vanaf 8:30 uur tot ongeveer 10:15. Red je dat niet, dan vind je jouw bestelling in de gele kast in de carport en kun je het afhalen zodra het jou schikt.Β
Zie jullie dan βΊοΈ
Gwyneth
Wat een gezelligheid deze week weer bij het keukenraam. En dan met zo'n heerlijk november zonnetje de dag beginnen.Β
Ik ben laatst bij een collega desembakker (Kameel in Utrecht, aanrader!) op bezoek geweest en daar proefde ik een jalepeno-cheddar desembrood. Zat ik daar in het zonnetje op het bankje voor de bakkerij, met dat brood, biebboek mee. Dat zijn van die momenten...die ik graag met jullie deel. En daarom maak ik deze keer: jalepeno-cheddar desembrood.Β
En ik bak weer eens koffiecake. Dat is cake voor bij de koffie of thee, maar er zit dus ook koffie IN de cake. Extra efficiΓ«nt π . Maar vooral ook heel lekker. Ik ga voor een vervolg nog experimenteren met een variant met thee.Β
Verder maak ik mueslikoeken. Deze zijn gezoet met honing, en zitten bomvol noten, zaden en pitten en verder niets dan goeds. Lekker bij een kop thee, maar zelfs bij het ontbijt of de lunch misstaat hij niet.Β Β
Woensdag 19 november uit de oven:Β
β Koffiecake met koffie IN de cake - per stuk (zie foto) β¬ 1,50.Β 4 stukken voor β¬ 5,-.
πΎ Mueslikoeken - per stuk β¬ 1,50 , 4 voor β¬ 5,-
π§ Levain blond met jalapeΓ±o peper en cheddar -Β β¬ 4,50
Hiervan maak ik in een beperkt aantal. Dus wees er snel bij :)
π Levain blond - β¬ 3,50
π Bonkje volkoren β β¬ 3,00
π Bonkje volkoren met zonnebloempitten β β¬ 3,25
Bestellingen graag voor zondagavond 19:00 doorgeven via 06 248 955 47. Bakkerijraam is open vanaf 8:30 uur tot ongeveer 10:15. Red je dat niet, dan vind je jouw bestelling in de gele kast in de carport en kun je het afhalen zodra het jou schikt.Β
Zie jullie dan βΊοΈ
Gwyneth
Wat een leuke reacties van jullie op de Levain Blond! Ik word elke week zo blij van jullie enthousiaste berichten. π₯° Afgelopen week bakte ik voor het eerst met 2 ovens. Er staat er eentje midden in de kamer hier π . Denk daar nog wat tonnen meel bij en je snapt dat ik op zoek ben naar een eigen ruimte om te bakken. Ik houd jullie op de hoogte. Mocht je nog een tip hebben, hoor ik het graag.
En jaaa, ik ga weer gevulde speculaas bakken!Β
Verder bak ik een nieuw brood: de houthakker. Dit is een brood met een zachte, iets compacte structuur en een volle smaak. Ik doe er maanzaad op, wat de korst extra knapperig maakt. Dit brood komt net als de Levain Blond uit een pan en is dus een rond broodje. Een kleine variant van dit brood (houthakkertje) staat op de foto. Je krijgt een gewoon formaat (ongeveer 500 gram).Β
Deze week uit de oven:Β
β Gevulde speculaas - per stuk (zie foto) β¬ 2,50.Β 5 stukken voor β¬ 10,-.
En ter compensatie π :Β
πΎ Haverkoeken - per stuk β¬ 1,- , 4 voor β¬ 3,-
π Houthakker met maanzaad - β¬ 3,50 (combinatie van rogge en tarwe)
π Bonkje volkoren β β¬ 3,00
π Bonkje volkoren met maanzaad β β¬ 3,25
Bestellingen graag voor zondagavond 19:00 doorgeven via 06 248 955 47. Bakkerijraam weer open vanaf 8:30 uur.Β
Zie jullie dan βΊοΈ
Gwyneth
Psst...maandag start het sinterklaasjournaal weer. Tijd voor decemberinkopen. Cadeautips:Β
Wat leuk om afgelopen keer met spelt te bakken. Het is een heel ander deeg dan tarwe. Het is heel fijntjes en het heeft iets weg van cakebeslag. Het is ook veel slapper en dunner, dus er is werk te verzetten om te zorgen dat het deeg echt een brood wil worden later. Onderaan dit bericht een foto ter vergelijking: links het volkorendeeg, rechts het speltdeeg.Β
Komende week weer een nieuw broodje op het menu: Levain blond! Dit is de klassieker onder de desembroden. Met van die grotere, onregelmatige gaten erin. Hier thuis zijn ze favoriet bij een kom soep in de avond. De meeste broden bak ik een broodvorm, maar deze gaat in een pan en levert zo'n rond broodje op.Β
Deze week uit de oven:Β
β Dikke speculaasbrokken - per brok β¬ 1,50.
4 brokken of 1 joekelbrok voor β¬ 5,-.
π₯― Breekbroodje van 4 bolletjes (zie foto) - β¬ 2,-Β
π Levain blond (en rond) - β¬ 3,50
π Bonkje volkoren β β¬ 3,00
π Bonkje volkoren met pittenmix β β¬ 3,25
Bestellingen graag voor zondagavond 19:00 doorgeven via 06 248 955 47. Bakkerijraam weer open vanaf 8:30 uur.Β
Zie jullie dan βΊοΈ
Gwyneth
π links het volkorendeeg, rechts het speltdeeg
Woensdag maak ik weer pretzelbollen! Ik vertelde vorige keer over het proces van taaitaai maken. Terwijl ik met mijn handen in het plakkerige goedje zat, bleek dat niet het goede moment om een filmpje te maken. Misschien volgende keer ;). De pretzelbollen zijn ook een verhaal apart. Deze worden namelijk één voor één ondergedompeld in een pan met water en baksoda. Dat geeft ze dat karakteristieke kleurtje en die echte pretzelsmaak.
Ik bak ook een heerlijk speltbrood. Spelt is een van de oudste graansoorten die we kennen β een oergraan dat al lang vΓ³Γ³r de moderne tarwe op onze akkers groeide. De tarwe die we tegenwoordig gebruiken, is vooral gekozen omdat ze makkelijk en goedkoop te verbouwen, te oogsten en te verwerken is. Daardoor zijn veel oude graansoorten uit de bakkerij verdwenen.
Eigenlijk jammer, want juist die granen verdienen aandacht: ze vragen wat meer zorg, maar geven daar ook iets bijzonders voor terug. Spelt heeft een volle, iets nootachtige smaak en levert een brood met karakter. Bovendien ervaren sommige mensen dat ze spelt beter verdragen dan gewone tarwe. Een mooi extraatje :).Β
Deze week uit de oven:Β
β Haverkoekjes met rozijnen - per stuk β¬0,75, 4 stuks voor β¬2,50.
π₯¨ Pretzelbollen - per stuk β¬ 1,50, 4 stuks voor β¬ 5,00
Zoals de pretzels op vakantie, maar dan gevormd als een zacht bolletje met die karakteristieke pretzelsmaak.
πΎ Speltbrood - β¬ 4,-
Spelt is een bijzonder graan: het vraagt wat meer aandacht en is kostbaarder dan gewone tarwe. Daardoor is ook het broodje iets duurder β maar dat proef je terug in de volle, nootachtige smaak.Β
π Landbrood - β¬ 3,00
π Landbrood met sesamzaad β β¬ 3,25
π Bonkje volkoren β β¬ 3,00
π Bonkje volkoren met sesamzaad β β¬ 3,25
Bestellingen graag voor zondagavond 19:00 doorgeven. Bakkerijraam weer open vanaf 8:30 uur.Β
Zie jullie dan βΊοΈ
Gwyneth
Afgelopen bakdag lag hij nog op de proefplank, deze week kun je hem bestellen: Taai taai! Gemaakt met roggebloem, honing, specerijen en geduld. Best veel geduld. Het deeg rust minstens 24 uur! Zo krijgen de smaken de tijd om te rijpen. Daarna worden de koeken goudbruin gebakken en ruikt het hele huis naar anijs, kruidnagel en kaneel.Β
Grappig genoeg komen ze knapperig uit de oven. Onze jongens waren helemaal verbaasd. Maar na een nachtje rust zijn ze perfect: zacht Γ©n stevig tegelijk, met die herkenbare taaie bite. En een dag later zijn ze eigenlijk nog weer lekkerder. Het is heel gek deeg om te maken en een hele plakboel. Als ik eraan denk, zal ik een filmpje sturen van hoe het deeg eruit ziet. Ook leuk om samen met kinderen te maken. De belofte van een gekke plak deeg in de koelkast die daar almaar lekkerder ligt te worden, doet wat met de voorpret.Β
Deze week uit de oven:Β
π― Zakje of ruiltrommel met 4 ronde taaikoeken + 4 taaikoekemannetjes -Β β¬ 5,-
π― Tijgerbollen, grrrruwelijk lekker - per stuk β¬ 0,75, zakje van 4 stuks voor β¬ 2,50
Het laagje bovenop wordt lekker knapperig en het bolletje is binnenin superzacht.Β
π Focaccia met kalamata olijven, oregano en basilicum Β - β¬ 3,00
π Landbrood - β¬ 3,00
π Landbrood met zonnebloempittenβ β¬ 3,25
π Bonkje volkoren β β¬ 3,00
π Bonkje volkoren met zonnebloempitten β β¬ 3,25
Bestellingen graag voor zondagavond 19:00 doorgeven. Bakkerijraam weer open vanaf 8:30 uur.Β
Zie jullie dan βΊοΈ
Gwyneth
Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar opstaan op een donkere, koude en natte ochtend kost mij altijd nΓ©t wat meer moeite dan wanneer je wakker wordt van de zon op je gezicht. Tegelijk is er ook iets gezelligs aan die ochtenden. Het nodigt uit om het binnen knus te maken, kaarsjes aan, thee erbij... en ineens voelt het alsof de feestdagen alweer om de hoek staan.
Om een beetje wakker te worden, bak ik een cake waarin de koffie alvast zit verwerkt. Lekker efficiΓ«nt toch? Al zeg ik er wel bij: neem de tijd om ervan te genieten. Afgelopen week al in mini-variant op de proefplank en door jullie goedgekeurd! :) Dus deze week in de bestelling.Β
Deze week uit de oven:Β
β Koffie cake, cake met koffie IN de cake π€© - per stuk β¬ 1,50, 4 stuks voor β¬ 5,-
π Focaccia met tomaatjes en rozemarijn - β¬ 3,00
π Landbrood - β¬ 3,00
π Landbrood met maanzaadjes β β¬ 3,25
π Bonkje volkoren β β¬ 3,00
π Bonkje volkoren met maanzaadjesβ β¬ 3,25
Bestellingen graag voor zondagavond 19:00 doorgeven. Bakkerijraam weer open vanaf 8:30 uur.Β
Zie jullie dan βΊοΈ
Liefs!
Gwyneth
Mijn (b)road trip naar BelgiΓ« was heerlijk! Ik ontmoette daar onder andere Kirsten van Maison Viridi. Zij heeft haar garage omgetoverd tot een microbakkerij. Net zoβn desemfan als ik, dus het was heerlijk om van haar te horen over deeg, rijstijden en favoriete broden.
En terwijl ik door Kortrijk wandelde, liep ik zomaar ineens tegen een desembakkerij aan. In mijn beste Frans een praatje gemaakt (ging best okΓ© π) en natuurlijk een brood meegenomen voor onderweg. Waanzinnig lekker, met pitjes, cranberries en pistachenoten. Misschien bak ik daar binnenkort eens een variant opβ¦
Deze week bak ik in elk geval weer als vanouds, gewoon op de woensdagochtend. Zin in!
Deze week uit de oven:Β
π Focaccia met champignons, knoflook en rozemarijn - β¬ 3,00
π Landbrood - β¬ 3,00
π Landbrood met sesamzaadjes β β¬ 3,25
π Bonkje volkoren β β¬ 3,00
π Bonkje volkoren met sesamzaadjesβ β¬ 3,25
Bestellingen graag voor vanavond 19:00 doorgeven.
Zie jullie dan βΊοΈ
Liefs!
Gwyneth
Deze week even anders
Deze week ben ik uitgenodigd voor een bakkerijbeurs in BelgiΓ«. Ik ga daar andere bakkers ontmoeten en kennismaken met een groep mensen die een hele mooie broodoven bouwen. Eentje waar ik zelf ook heel nieuwsgierig naar ben. Ik heb er veel zin in!
Dat betekent wel dat ik er woensdag niet ben. Geen broodjes dus deze keer op woensdag. Maar niet getreurd, ik bak graag voor jullie op vrijdag en zaterdag.
Bestellen en ophalen kan deze week zo:
ποΈ Vrijdag ophalen tussen 16:00 en 17:00 uur
ποΈ Zaterdag tussen 10:30 en 11:30 uur
Bestellingen graag doorgeven vΓ³Γ³r woensdagavond 19:00 uur. Laat daarbij even weten voor welke dag je bestelt. Op beide dagen bestellen mag natuurlijk ook.
Deze week uit de oven:Β
π₯― Breekbroodje van 4 bolletjes (zie foto) - β¬ 2,-
πΎ Mueslikoeken (zie foto) - β¬ 1,50 per stuk of 4 voor β¬ 5,-.Β
π Landbrood - β¬ 3,00
π Landbrood met pittenmix β β¬ 3,25
π Bonkje volkoren β β¬ 3,00
π Bonkje volkoren met pittenmix Β β β¬ 3,25
Zie jullie dan βΊοΈ
Liefs!
Gwyneth
Zaterdag 27 september burendag: zuurdesem wordt buurdesem π
Hoi buren! Het is burendag vandaag, dus Zuurdesem wordt Buurdesem ππ. Vandaag komt er uit de oven: een ciabatta-achtig blond broodje en een volkoren rogge maanzaad broodje. Straks lekker voor bij de lunch of bij een soepje in de avond. Vandaag gratis af te halen in de carport op Wulverhorst 19 tussen 12:00 - 12:30. Totdat ze op zijn π .Β
Woensdag 24 september
's Ochtends hangt er al zoβn typische frisheid in de lucht. Maar het zonnetje, dat denkt daar nog nΓ©t even anders over. Net als wij.Β
Want hoewel de eerste truien hier alweer uit de kast zijn en de jongens ineens appel-kaneel thee willen drinken, geven we ons nog niet helemaal gewonnen aan het nieuwe seizoen. We blijven nog even hangen in de nazomer. In de warmte van de zon op je gezicht.Β
En dat proef je deze week ook in het brood. π» We bakken desembroodjes met zonnebloempitten.Β
π Landbrood - β¬ 3,00
π Landbrood met zonnebloempitten β β¬ 3,25
π Bonkje volkoren β β¬ 3,00
π Bonkje volkoren met zonnebloempitten Β β β¬ 3,25
Enβ¦ik bak weer pretzelbollen!
Gewoon, omdat jullie er zo vaak om gevraagd hebben.
En omdat ze bij onze jongens (en hun vriendjes en vriendinnetjes) zo gulzig worden opgepeuzeld dat ik steeds nΓ©t misgrijp als ik er zelf een wil proeven.Β
π Pretzelbollen
β¬1,50 per stuk, 4 bollen voor β¬ 5,-
Bestellen kan tot zondagavond 19:00 uur door mij een berichtje te sturen.Β
De bakkerij opent woensdag om 8:30 uur.
Woensdag 17 september
Bijna alle brood en banket wordt in Nederland gemaakt van tarwe. Maar wist je dat er nog veel meer soorten graan zijn? Elk met hun eigen smaak en eigenschappen. Veel daarvan raken helaas in de vergetelheid. Deze week bak ik met een van de oudste graansoorten van Europa: rogge.Β
De eigen smaak van rogge is aards en een beetje zoetig. Perfect voor een heerlijke herfstcake, dacht ik zo. Met Linschotense peren als extra zoetje hoeft er maar een klein beetje suiker in voor een heerlijke cake. Samen met de noten en kruiden is het een rijke, herfstige plak geworden. Smaakt 'ie een beetje naar de pepernoten die alweer overal te vinden zijn. Precies goed bij een grote kop kampende thee in de septemberzon.
Je zou hem zelfs als ontbijt of lunch kunnen eten.
π Plak herfstige peren - rogge cake
Per plak β¬1,50, 4 plakken voor β¬5,-
En verder de klassiekers die jullie inmiddels gewend zijn.Β
π Landbrood - β¬ 3,00
π Landbrood met pompoenpitten β β¬ 3,25
π Bonkje volkoren β β¬ 3,00
π Bonkje volkoren met pompoenpitten Β β β¬ 3,25
π
Focaccia met tomaten - β¬ 3,00
Vorige week had ik bruine breekbroodjes op de proefplank. Voor wie ze lekker vindt, ik bak ze weer deze week.Β
π₯― Zachte, bruine, breekbroodjes
Per 5 bolletjes β¬ 2,25
Woensdag 10 september
Net als in de lente is er altijd dat moment waarop je de seizoenswisseling echt voelt. Het licht verandert, de lucht ruikt anders, en als we naar buiten stappen voelt het ineens frisser. Onze jongste kwam na school thuis met een hand vol kastanjes β zoβn klein gebaar dat zegt: het wordt herfst.
De moestuin doet nog zijn best met de laatste tomaatjes en sperzieboontjes, terwijl takken met lampionnetjes het buiten vrolijk maken. Ondertussen slurpen we de laatste warme dagen op, maar ik voel ook al hoe we langzaam weer naar binnen trekken. Voor mij lijkt het dan altijd alsof mijn leefruimte een beetje kleiner wordt. Dus begin ik te rommelen in huis, met een muziekje op. Opruimdrang. Tijd om het binnen gezellig te maken.
Deze week in de bakkerij:
β Gevaarlijke lekker Γ©n gezond
Brownies - β¬ 1,50 per stuk, β¬ 5,00 voor 4 stuks
Deze brownies zijn glutenvrij, lactosevrij en suikervrij, maar absoluut niet smaakvrij. Rijk gevuld met dadels, noten, stukjes 78% pure chocolade en een vleugje koffie. Geen schuldgevoel nodig β wel vingers aflikken.Β
En verder vooral weer de klassiekers die jullie inmiddels gewend zijn.Β
π Landbrood - β¬ 3,00
π Landbrood met pittenmix β β¬ 3,25
π Bonkje volkoren β β¬ 3,00
π Bonkje volkoren met pittenmix Β β β¬ 3,25
π
Focaccia met gegrilde groenten - β¬ 3,00
Bestellen kan tot zondagavond 19:00 uur door mij een berichtje te sturen.Β
De bakkerij opent woensdag om 8:30 uur.
Woensdag 3 septemberΒ
Als kind vond ik het starten op school na de zomervakantie iets groots en spannends. Chaotisch ook, totdat alles weer een ritme had. En nu als moeder, merk ik nog steeds dat het veranderen van ritme iets met me doet. Om een beetje zacht te landen deze week bak ik lekkere, geurige kaneelbroodjes en kardemombroodjes. Even een ontspannen momentje met een kop koffie of thee. En dan weer door.Β Β
β Kaneelbroodjes en kardemombroodjes β¬ 1,50 per stuk, β¬ 5,00 voor 4 stuks
En verder vooral weer de klassiekers die jullie inmiddels gewend zijn.Β
π LandbroodΒ β¬ 3,00
π Landbrood met zonnebloempitten β β¬ 3,25
π Bonkje volkoren β β¬ 3,00
π Bonkje volkoren met zonnebloempitten β β¬ 3,25
π
Focaccia tomaten en rozemarijn - β¬ 3,00
Bestellen kan tot zondagavond 19:00 uur door mij een berichtje te sturen.Β